Czy kapustę kiszoną warto jeść podczas odchudzania?

Zrzucenie zbędnych kilogramów to marzenie wielu Polaków. Nie jest to proces łatwy, wymaga stosowania odpowiedniej diety i ćwiczeń fizycznych, a przy tym przeciąga się nawet miesiącami. Warto wiedzieć, że odchudzanie można wspomagać kiszonkami, które są łatwo dostępne i można przygotować je także samodzielnie. Jest to skuteczny i w pełni naturalny sposób na wspomaganie odchudzania.

Kapusta kiszona – jej właściwości
O prozdrowotnych właściwościach kapusty kiszonej można wiele powiedzieć. Co ważne, kiszonki w ostatnim czasie znów wracają do łask i zaczynamy po nie sięgać coraz częściej. Kiszenie polega na przemianie węglowodanów w kwas mlekowy, dzięki czemu obniża się pH produktu i tym samym nie ulega on szybkiemu psuciu. Kwas mlekowy korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu – pobudza trawienie, uzupełnia mikroflorę bakteryjną jelit, a bakterie kwasu mlekowego wspomagają produkcję witaminy K i B, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kiszonki w swoim składzie zawierają również naturalne probiotyki – można je więc stosować przy antybiotykoterapii i przyczyniają się do podniesienia ogólnej odporności naszego organizmu. To wszystko można uzyskać, regularnie spożywając kiszoną kapustę czy ogórki, których skład jest bardzo prosty, a jednocześnie wyjątkowo zdrowy.

Kapusta kiszona na odchudzanie
Okazuje się, że kiszonki mają jeszcze więcej zalet. Sporo mówi się o tym, jak dobroczynny wpływ ma kapusta kiszona na odchudzanie. Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie kapusty kiszonej może przyśpieszać proces gubienia zbędnych kilogramów. Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, dlatego można ją spożywać podczas odchudzania. Kapusta kiszona jest świetnym źródłem błonnika, który prowadzi do uczucia sytości. Dzięki temu można ją zjeść w większej ilości bez obaw o dostarczenie sobie nadmiernej ilości kalorii, a przy tym będziemy jednocześnie rzadziej sięgać po przekąski czy słodycze. Bakterie probiotyczne znajdujące się w kiszonkach w dużej ilości mają dobroczynny wpływ na trawienie, przyśpieszają przemianę materii, a dodatkowo pobudzają mechanizmy odpowiedzialne za zachowanie prawidłowej wagi. Kapusta kiszona posiada sporą ilość potasu, który pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu. Dzięki temu przyczynia się do likwidacji opuchlizn, które mogą być spowodowane zatrzymywaniem wody w organizmie, a
bardzo często powodują dodatkowe kilogramy, które trudno jest zrzucić.

Kapusta kiszona czy kwaszona?
Każdy, kto chce włączyć kapustę kiszoną do swojej diety odchudzającej, powinien zwracać uwagę na jej skład. Czym innym jest bowiem kapusta kiszona, a czym innym kwaszona. Dobroczynny wpływ na nasz organizm ma właśnie kapusta kiszona, która jest produktem naturalnym, zawierającym bakterie kwasu mlekowego. Kapusta kwaszona posiada dodatek octu, przez co traci swoje dobroczynne właściwości, a jej korzystny wpływ na proces odchudzania jest znikomy. Jeśli więc chcemy się odchudzać z kiszonkami, wybierajmy w pełni naturalne produkty, które w swoim składzie nie zawierają octu.

http://www.muscular.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here