Sposób na niejadka

Prawie każdy rodzic na pewnym etapie rozwoju dziecka spotyka się z problemem braku apetytu – dziecko nie chce jeść i ciężko przekonać je do jakiejkolwiek potrawy, a w szczególności do warzyw. Problem potrafi być frustrujący, ale nie ma rzeczy niemożliwych – wystarczy znaleźć ulubione smaki dziecka i połączyć je w danie, które zje ze smakiem. Dobrym przykładem są sałatki, które można skomponować tak, by były sycące i zdrowe jednocześnie. Nadadzą się na co dzień, a także jako sałatki na Wigilię. Podpowiadamy, jak się do tego zabrać.

Delikatne i znane smaki, czyli sałatki dla dzieci

Wiele dzieci niechętnie podchodzi do nowych smaków i połączeń smakowych. W takiej sytuacji sałatki dla dzieci powinny być komponowane na podstawie lubianych produktów. Dobrym przykładem jest np. sałatka jarzynowa. Do jej przygotowania potrzeba kilku ziemniaków, marchewek, niewielkiej cebuli, kilku twardych ogórków kiszonych, puszki groszku lub kukurydzy i ugotowanych na twardo jajek. Pamiętaj, że wymienione składniki to tylko baza, którą można dowolnie modyfikować pod względem ilości lub obecności danych składników. Marchew i ziemniaki należy ugotować, a następnie pokroić wszystkie składniki w równą kostkę, dodać groszek i kukurydzę. Warto jednak pilnować czasu gotowania, aby warzywa nie były rozgotowane – przez to sałatka utraci pożądaną konsystencję. Następnie należy połączyć je przy pomocy kilku łyżek majonezu i musztardy oraz doprawić solą i pieprzem. To także dobra sałatka na święta – jest tradycyjna, a jednak każdy ma swoją wersję tej warzywnej sałatki. Na Wigilię każdy z domowników zachwyci się jej tradycyjnym smakiem, a delikatne smaki gotowanych warzyw w towarzystwie majonezu i przypraw sprawią, że nawet dziecko chętnie skosztuje tej potrawy.

Dobra sałatka na święta i nie tylko!

Jeśli chcesz przekonać dziecko do jedzenia warzyw, zadbaj o ich odpowiednią prezentację na talerzu. Młodszym dzieciom z pewnością przypadną do gustu warzywa ułożone na talerzu na kształt zwierzątek, roślin lub figur geometrycznych. Ciekawym przykładem jest sałatka śródziemnomorska, do której przygotowania potrzebny będzie filet z kurczaka, pomidorki koktajlowe, ogórek i sałata. Pierś kurczaka należy zamarynować w ulubionych przyprawach i odrobinie oleju, a następnie upiec lub usmażyć. Pomidorki można przekroić na pół, a ogórki pokroić w niewielką kostkę. Następnie należy ułożyć na talerzu kolejno sałatę, ogórki i pomidorki, tworząc górkę, a usmażony filet pokroić w cienkie paski i ułożyć na niej pionowo, by utworzyć „wulkan”. Do tej sałatki dla dzieci warto stworzyć dip – smakowo będzie pasował dip czosnkowy na bazie dobrego majonezu. Tego typu sałatki oprócz doskonałego smaku i witamin zawartych w warzywach pozwalają rozwijać kreatywność – podczas wspólnego posiłku można snuć z dzieckiem niestworzone historie związane z tym, co znajduje się na talerzu, a przy okazji pałaszować!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here