Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia ma wpływ na zawartość witamin i innych składników. Najprostszym sposobem na utrzymanie produktów żywnościowych w świeżości jest lodówka.Różne produkty żywnościowe po pewnym czasie podlegają różnym procesom – mikrobiologicznym, biochemicznym czy fizycznym. Procesy te mogą powodować obniżenie wartości odżywczych tych pokarmów. Jedzenie może być przechowywane w różnych miejscach. Meble kuchenne są tak projektowane, aby znalazły się miejsca do przechowywania różnych produktów. Lodówka jest dobrym miejscem do przechowywania większości produktów, co pozwala wydłużyć ich termin przydatności do kilku lub kilkunastu dni. Z kolei głębokie chłodzenie, czyli mrożenie pozwala przechowywać pokarmy nawet do kilku miesięcy. Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia jest zależne od rodzaju produktu, a termin przydatności zależy od zawartości wody w produkcie, wilgotności powietrza czy temperatury. Niektóre produkty zawierają w swoim składnie patogeny czy mikroby, które można wyeliminować tylko poprzez odpowiednią obróbkę. Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia należy wykonywać w higienicznych, niemal sterylnych warunkach. Meble kuchenne, takie jak blaty czy stoły powinny być utrzymane w czystości i myte po każdym ich użyciu. Pomieszczenia, w których przygotowujemy posiłki powinny być czyste. Narzędzia kuchenne powinny być często myte, ponadto pamiętajmy aby utrzymywać w czystości lodówkę, kuchenkę czy chlebak. Jeżeli chodzi o ten ostatni, to bardzo łatwo pozostawić zapomniany kawałek pieczywa, który pleśniejąc „zarazi” także opakowanie jakim jest sam chlebak.