Suplementacja w ciąży

W czasie ciąży organizm kobiety zwiększa potrzeby na niektóre makro- i mikroelementy. Nie wszystkie można dostarczyć w pożywieniu, dlatego w okresie ciąży konieczna jest odpowiednia suplementacja za pomocą witamin i suplementów diety.

Dlaczego suplementacja w ciąży jest ważna?

Ciąża to czas, kiedy kobiecy organizm pracuje szczególnie intensywnie. Zdrowa i pełnowartościowa dieta jest wówczas podwójnie ważna, ponieważ cześć składników odżywczych zawartych w pożywieniu trafia do rozwijającego się płodu. Niestety ciążą jest także okresem, kiedy wiele kobiet cierpi na niedobory wielu ważnych witamin i mikroelementów, co często wychodzi na wynikach badania krwi. Nie wszystkie pierwiastki koniecznie do prawidłowego rozwoju ciąży są dostarczane poprzez żywność. Czasami jest ich zwyczajnie zbyt mało, by mogło to sprostać organizmowi kobiety i jej nienarodzonego dziecka. Wtedy często najlepszy, sposobem na uzupełnienie niedoborów są odpowiednie leki i suplementy w ciąży.

Czym są suplementy diety?

Suplementy to środki spożywcze w formie pigułek, tabletek lub syropów, zawierające skoncentrowane źródło substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. W 2014 roku Polskie Towarzystwo Ginekologiczne (PTG) stworzyło listę leków i suplementów rekomendowanych dla kobiet planujących ciążę, w okresie ciąży, jak i dla matek karmiących. To najlepsze i najbardziej wiarygodne źródło pozwalające sprawdzić, które suplementy warto przyjmować. Trzeba jednak wyraźnie podkreślić, że najlepiej jest skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę, który w oparciu o wyniki badań będzie w stanie zalecić konkretne suplementy w konkretnym przypadku. Leki i suplementy diety w ciąży można znaleźć w miejscach takich jak apteka internetowa czy drogerie. Poniżej wymieniamy te najczęściej stosowane:

  • kwas foliowy – zmniejsza ryzyko poronienia; jego przyjmowanie zaleca się już w okresie planowania ciąży (przynajmniej na 6 tygodniu przed staraniami o dziecko), a następnie już w jej trakcie. Znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia wad rozwojowych płodu związanych z układem nerwowym i sercem.
  • witamina D – zwana witaminą słońca; przyjmowanie witaminy D zalecana jest nie tylko w ciąży, ale w zasadzie niemal przez cały rok, zarówno dla dorosłych i dla dzieci. U kobiet ciężarnych częściej występuje niedobór wit. D ze względu na utratę wapnia z kości.
  • jod – w okresie ciąży zmniejsza ryzyko uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, niedosłuchu i głuchoty noworodków. W ciąży WHO zaleca przyjmowanie nawet 200–500 µg jodu na dobę.
  • żelazo – odpowiada za transport hemoglobiny w organizmie ciężarnej kobiety, a jej niski poziom oznacza niedokrwistość – częstą przypadłość ciężarnych. Ponieważ wraz z pokarmem organizm człowieka wchłania zaledwie 10-15% żelaza, jego uzupełnianie w formie naturalnej bądź w formie suplementów diety jest szczególnie ważne.
  • magnez – korzystnie wpływa na rozwój układu kostnego maluszka oraz mamy; optymalna dawka magnezu dorosłego człowieka to ok 6 mg na kg masy ciała na dobę. W czasie ciąży zapotrzebowanie to wzrasta aż o 50%. Z tego powodu niekiedy suplementacja tego pierwiastka jest niezbędna, a najczęściej rekomendowana dawka to od 200 do 1000 mg na dobę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here