Wybór blatu kuchennego nie może być dziełem przypadku, chwilowej mody czy kaprysu. W swojej „karierze” doświadczy bowiem wielu niedogodności – od wysokiej temperatury, przez wilgoć po uszkodzenia mechaniczne. Powinien być zatem wytrzymały i solidny, zwłaszcza jeśli sporo gotujesz i zdarza Ci odgrywać sceny niczym z „Kuchennych Rewolucji”. Na rynku istnieje wiele materiałów świetnie nadających się do wykorzystania w kuchni, jak również takie, które nigdy nie powinny się w niej znaleźć. Drewno, kamień, metal, a może konglomerat? Jaki blat kuchenny wybrać?

Blat laminowany – tani i dobry

Blat laminowany nie jest szczytem marzeń osób ceniących luksusowy design, jednak ma sporo zalet. Przede wszystkim – jest najtańszym rozwiązaniem do kuchni, a przez to najbardziej popularnym. To nic innego jak płyta wiórowa powlekana kilkoma warstwami papieru, dlatego może przyjmować różne formy i wzory. Blat laminowany może być jedno- lub wielokolorowy, ponadto może także imitować marmur, granit i różne rodzaje drewna. Jest odporny na zabrudzenia i z łatwością go umyjesz, w dodatku nie wymaga szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Nie straszna mu również wilgoć, chyba, że woda dostanie się pomiędzy łączenia – wówczas może „napuchnąć”. Raczej nie powinnaś stawiać na nim gorących naczyń, uważaj również aby nie zarysować jego powierzchni. Jeśli zatem zastanawiasz się, jaki blat kuchenny wybrać i nie chcesz wydawać „milionów monet”, blat laminowany będzie w miarę trwałym rozwiązaniem.

Blat drewniany – efektowny i wymagający

Im twardsze drewno wykorzystane do produkcji blatu, tym większa wytrzymałość jego powierzchni. Najmniej odporne są blaty sosnowe, lepsze są blaty z buku i dębu, najsolidniejsze (i najdroższe) są blaty wykonane z gatunków egzotycznych, np. teaku. Te ostatnie są odporne na zalanie, pozostałych lepiej nie testować pod kątem wilgoci. Niestety, blaty drewniane są podatne na zarysowania, dlatego nie radzimy używać ich do krojenia. Musisz uważać również na wysoką temperaturę i plamy – butelka po winie, kolorowe przyprawy czy szklanka po kawie mogą zostawić trwałe zabrudzenia na powierzchni blatu. Na szczęście drewno można odnawiać – wystarczy wyszlifować wierzchnią warstwę i polakierować. Przynajmniej raz w roku musisz zaimpregnować blat olejem lub lakierem, co nieco poprawi jego odporność. Największą zaletą tego rodzaju blatu jest ciepły i naturalny efekt, pasujący zwłaszcza do skandynawskich i rustykalnych aranżacji. Jeśli nie wiesz, jaki blat kuchenny wybrać i jesteś dość ostrożna podczas gotowania, warto postawić na blat drewniany.

Blat kamienny – trwały i ekskluzywny

W tej kategorii odradzamy marmur – łatwo chłonie plamy i jest bardzo podatny na zarysowania. Znacznie solidniejszy jest blat granitowy, który jest jednym z najdroższych, ale i najbardziej praktycznych rozwiązań do kuchni. Możesz na nim kroić, gdyż jest odporny na zarysowania. Nie zniszczy się także pod wpływem wysokiej temperatury i wilgoci, nie uszkodzą go detergenty i kwasy. Jedynymi jego minusami są dość ograniczona kolorystyka i wysoka cena. Niemniej, jeśli zastanawiasz się, jaki blat kuchenny wybrać, a szukasz czegoś o ponadczasowym i luksusowym wyglądzie, polecamy blat z granitu.

Blaty kuchenne z mniej popularnych materiałów

Bardzo trwałym i higienicznym rozwiązaniem jest blat metalowy (najlepiej ze stali kwasoodpornej), który nie ulega zarysowaniom ani trwałym zabrudzeniom. Dobrą alternatywą dla blatów kamiennych są blaty kompozytowe – są ciepłe w dotyku, a dzięki niższej wadze nie stanowią nadmiernego obciążenia dla szafek kuchennych. Zamiast prawdziwego granitu możesz również zdecydować się na blat konglomeratowy, który powstaje z drobin kamieni naturalnych zlepionych żywicą poliestrową lub cementem. Jak widzisz, odpowiedź na pytanie jaki blat kuchenny wybrać, nie może być jednoznaczna. Wszystko zależy od preferowanego przez Ciebie designu i tego, w jaki sposób korzystasz z kuchni na co dzień.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here