Reishi – unikalny grzyb wydłużający życie

Grzyb Reishi znany był i stosowany od tysięcy lat jako “grzyb nieśmiertelności”. Jest grzybem kwitnącym głównie na wysuszonych pniach martwych śliw. Jednocześnie na 10000 dojrzałych śliw, tylko na dwóch bądź trzech wyrosną Reishi. Z tego względu są one niezwykle rzadkie.

Obecnie istnieje ponad 5000 badań dokumentujących korzyści zdrowotne sześciu podstawowych typów Reishi – czerwonego, czarnego, niebieskiego, białego, żółtego i fioletowego. Czarne i czerwone Reishi wykazały najbardziej znaczące działanie poprawiające zdrowie.

Przyjrzyjmy się zatem korzyściom jakie grzyb Reishi ma nam do zaoferowania

Zalety czarnego i czerwonego Reishi

Reishi nazywany jest “grzybem nieśmiertelności” z wielu powodów. Najbardziej godne uwagi są jego właściwości wzmacniające odporność, a jeżeli chcesz żyć dłużej potrzebujesz przede wszystkim silnego układu odpornościowego. Wykazano, że Reishi wspiera długowieczność poprzez zwalczanie immunosenescencji, czyli zmniejszania funkcji odpornościowej organizmu w miarę starzenia się.

Jednym ze sposobów, w jaki działa jest aktywacja komórek dendrytycznych, prezentujących antygeny (np. bakterie, wirusy) limfocytom, by te mogły zareagować produkcją przeciwciał. W rezultacie jesteś w stanie skutecznie zwalczać choroby zakaźne, zanim poważnie się rozchorujesz.

To działanie na układ odpornościowy sprawiło, że naukowcy zaczęli zastanawiać się czy ekstrakt z Reishi może okazać się pomocny w walce z nowotworami.

Czerwony Reishi zawiera białko przeciwnowotworowe

Raportowano, że grzyb Reishi zawiera przeciwnowotworowe białka, które mogą zapobiegać wzrostowi komórek rakowych

Naukowcy w ostatniej dekadzie wykazali, że Reishi hamuje proliferację komórek, indukuje apoptozę i hamuje rozprzestrzenianie się komórek rakowych blokując tworzenie naczyń krwionośnych. Nie udało się jednak  poznać dokładnego mechanizmu tego procesu.

Cóż, właściwości przeciwnowotworowe Reishi są dokładnie tym, czego chcieli się dowiedzieć naukowcy z National Yang-Ming University. Wyizolowali oni z Reishi, a następnie sklonowali białko zwane Ling Zhi-8 lub LZ-8. Zaprojektowali badanie, mające przetestować LZ-8 i jego wpływ na wzrost komórek ludzkiego raka płuca.

Udowodniono, że LZ-8 hamuje wzrost komórek rakowych, zapobiegając normalnemu cyklowi wzrostu komórki. Aby komórka mogła się dzielić, przechodzi przez różne etapy przygotowania. Pierwszy etap nosi nazwę G1 – zachodzą w nim procesy syntezy białek, lipidów oraz niezbędnych enzymów.

Podczas tego etapu komórka wykonuje swoje codzienne funkcje. Jeśli komórka jest „uwięziona” w G1 i nie może przejść do następnej fazy, nie będzie się dzielić. I właśnie to robi LZ-8. Powoduje zatrzymanie wzrostu komórek poprzez „pułapkowanie” komórki rakowej w stadium G1.

Autorzy podsumowali: „Nasze obecne wyniki sugerują, że LZ-8 ma potencjał, by być stosowanym w leczeniu nowotworów.”

Jeśli chodzi o miejsce, w którym możemy dostać wysokiej jakości Reishi, to nie ma lepszego kraju niż Polska. W naszym kraju swoją działalność prowadzi jedna z najbardziej cenionych firm zielarskich na świecie, specjalizująca się w wytwarzaniu adaptogenów. Więcej na temat tego unikalnego grzyba, możecie dowiedzieć się z ich strony www: mothersprotect.com/produkt/reishi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here