Wiosenne sałatki na wielkanocny stół

Sałatki to doskonały pomysł na wielkanocno-wiosenne śniadanie, dlatego nie może ich zabraknąć podczas świąt. Przeważnie przygotowujemy je w różnych wariantach – delikatne, na ostro, z dodatkiem mięsa i świeżych warzyw. Sprawdź najlepsze przepisy na sałatki, które powinny gościć na świątecznym stole!

Wiosenna sałatka

Podstawą sałatki wiosennej są jajka, w tym przypadku wykorzystamy również świeże warzywa, takie jak papryka czerwona oraz mix sałat (np. roszponka, sałata lodowa, rukola). Sałatki na wielkanocny stół mogą być lekkie, podawane jako przystawka do głównego dania lub przekąska śniadaniowa. Do potrawy dodajemy sos przygotowany z majonezu, jogurtu naturalnego i chrzanu – dodadzą pikantnego smaku.

Warstwowa sałatka

Wielkanocne sałatki powinny być pyszne w smaku, jak i pięknie prezentować się na świątecznym stole. Jedną z nich jest warstwowa sałatka, która z pewnością spodoba się gościom. Podaje się ją w wysokich szklankach lub nawet ozdobnych słoiczkach. Danie składa się ze świeżych warzyw, które najlepiej smakują wiosną – jak rzodkiewka, papryki kolorowe czy sałata. Ponadto należy przygotować groszek mrożony lub konserwowy, wędzony boczek i aromatyczny rozmaryn. Wystarczy ułożyć dowolne warstwy poszczególnych składników, poprzedzając każdą z warstw odrobiną majonezu.

Sałatka wielkanocna

Chyba większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez jajek, które są podstawą wielu sałatek. Do tego przepisu potrzebne będą również ogórki konserwowe, szynka konserwowa, sos majonezowo-chrzanowy oraz typowo wiosenny składnik, czyli pachnący szczypiorek. Oprócz tego sałatkę można udekorować rzeżuchą lub kiełkami – najlepiej samodzielnie wyhodowanymi.

Sałatka świąteczna z jajkiem i szynką

Kolejna sałatka wielkanocna jest bardziej sycąca, dlatego idealnie nadaje się jako danie na śniadanie świąteczne. Składa się tylko z kilku składników, takich jak jajka ugotowane na twardo, szynka konserwowa, seler konserwowy, kukurydza oraz młody por, który doda wyrazistego smaku potrawie. Składniki należy pokroić na mniejsze kawałki i dodać aksamitny sos z jogurtu naturalnego oraz Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, który zapewni bardziej zwartą konsystencję.

Sałatka z kurczakiem, ananasem i grzankami razowymi

Wielkanoc jest świętem, w którym pojawia się mięso pod różnymi postaciami, dlatego nie można zapominać o kurczaku. W tym przypadku jest to filet gotowany w Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, który doda delikatnemu mięsu więcej wyrazistości. Ponadto w sałatce pojawiają się ananas, grzanki z chleba razowego oraz świeża sałata lodowa, na której ułożymy wszystkie składniki. Na koniec wystarczy tylko polać danie sosem czosnkowym dla uzyskania wyrazistego smaku.

Sałatka z białą kiełbasą i jajkami

W tej sałatce połączymy delikatny smak świeżych sałat z wyrazistą białą kiełbasą. Jajka na Wielkanoc bardzo często pojawiają się w sałatkach, w tym przypadku należy pokroić je na plastry i ułożyć na wierzchu dania. Całość uświetni sos majonezowo-chrzanowy, który doda sałatce charakteru.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here